خبرگزاری مهر، گروه استانها – محدثه جوان دلویی: از هر محلهای که عبور کنی پارچه بفرمائید روضه بر سر در برخی از خانهها میبینی. روضههای خانگی هرچند کوچک هستند اما گاهی اوقات درهمان محفل کوچک گرههای بزرگی گشایش میشود.
مقام معظم رهبری روضههای خانگی را به عنوان حلقههای میانی در جامعه مطرح میکنند که به مردمی شدن کارها کمک میکند و این مجالس، بستری برای ترویج سبک زندگی دینی و حفظ سنت اسلامی هستند و روضههای خانگی را باعث پیروی انقلاب اسلامی دانستند.
چراغ روضههای خانگی در ایام عزاداری شهادت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اصحاب باوفایشان و تا پایان ماه صفر در برخی از محلات بجنورد و خراسان شمالی روشن است.
وصیت شهید حمیدی زاده
ساعت ۴ بعدازظهر جمعه و هوا گرم است که به منزل شهید حمیدی زاده اولین شهید مدافع حرم خراسان شمالی میرسم. سردر حیاط و ورودی منزل یکپارچه سیاه پوش شده، خانمها یک به یک وارد خانه میشوند و روضه خوان مشغول زمزمه زیارت عاشوراست.
عکس چهره خندان شهید حمیدی زاده در بدو ورودمان جلب توجه میکند و البته فرازی از وصیت نامه شهید خطاب به همسرش که نوشته فرزندانمان را حسینی تربیت کن هم خودنمایی میکند. خانم سوسن رمضانی همسر به مهمانان خوشامدگویی میکند. روضه منزل شهید حمیدی زاده قدمت ۹ ساله دارد.
خانم رمضانی میگوید: قبل از شهادت همسرم مجلس زیارت عاشورا به صورت خانوادگی داشتیم و بعد از شهادت و با توجه به وصیت نامهاش تصمیم گرفتیم در ایام محرم مجلس روضه خوانی داشته باشیم.
او اضافه میکند: حتی با وجود بیماری کرونا مجلس ذکر اباعبدالله الحسین علیه السلام در منزلمان تعطیل نکردیم و بسیاری از دوستان و افرادی که به روضهمان میآیند خودشان کمک حال هستند و از ظرف شستن و چای دم کردن و پذیرایی از مهمانان کار خودشان است.
او میگوید: در این ایام و در این مجلس با استعانت از اباعبدالله الحسین علیه السلام سلامتی مقام معظم رهبری و نابودی اسرائیل را خواستار هستیم و سرفصل ذکر مصیبتمان تعجیل در ظهور حضرت حجت عج و پیروزی جبهه حق بر باطل است.
محفل ۲۰ ساله
در یکی از محلات قدیمی شهر بجنورد حدود ۲۴ سال است که محفل خانگی حدیث کسا پاست حاج خانم فاطمه آبداری همسر آقای صباغی متولی برگزاری این محفل نورانی است. یک پیام از عالم رؤیا از حضرت زهرا (س) او را ترغیب میکند تا یکشنبههای حدیث کسا خوانی را در منزلش برقرار کند. خانمها او را به نام حاج خانم صباغی میشناسند و میگویند حتی دورتر از این شهر و در استانهای دیگر و حتی تهران آوازه روضه خانگیاش پیچیده است و خیلیها از این محفل حاجتهای بزرگی گرفتند.
چهره دوست داشتنی و نورانی دارد و عقیده دارد: حتی در سختترین شرایط و با بالا رفتن سن و بیماری هماین روضه را ترک نکردم و خانمهای بسیاری از یک ساعت قبل شروع مراسم به خانه ما میآیند.
حاج خانم میگوید: همسایهای داشتیم که سادات بودند و اکنون از دنیا رفتند، شبی در عالم رؤیا محفلی را میبیند که حضرت زهرا (س) وبه همراه ۵ خانم در آنجاست که من یکی از آنها بودم.
او ادامه میدهد: این پیام باعث شد اول در زیر زمین منزل ما روضه و حدیث کسا خوانی را برگزار کنیم و بعد منزلم را به این مراسم اختصاص دادم. حاج آقا صباغیان به دلیل کهولت سن خانه نشین شده است و اما مشوق اصلی برقراری این محفل در منزلشان است.
حاج خانم میگوید: همسرم میگوید تا زمانی که زندهایم این مراسم باید برگزار شود حتی هر ۶ فرزندم هم مشتاق برقراری محفل حدیث کسا خوانی ما هستند.
او ادامه میدهد: خیلیها در این روضه حاجت روا شدند و حتی مهمان از استانهای دیگر داشتم که آمدند و در اینجا نذر کردند و حاجت روا شدند.
حاج خانم ادامه میدهد: خودم هرچه خواستم از این محفل به من دادند.
محفل فاطمی
فاطمیه بجنورد قدمتی به دهه ۴۰ دارد و به قول خانمهای بجنوردی اینجا خانه حضرت زهرا (س) و موقوفه مرحوم صدر منش است. علاوه بر برگزاری مراسم عزای امام حسین (ع)، کمک به نیازمندان و برگزاری دورههای کمک درسی و مهارتی هم از جمله فعالیتهای این محفل است.
آرامش عجیبی بر این محفل حکمفرماست. برنامه فاطمیه امسال رنگ و بوی حماسی دارد. سخنرانان از سنت نصرت الهی و تأثیر آن بر پایداری، مقاومت و آرامش، ریشه لابی اسرائیل و عاقبت آن از منظر قرآن کریم، ولایت فقیه و جایگاه آن، توجه به خدا و عمل کردن به فرمایشات الهی و معنویات سخن میگویند. زمزمه سوره فتح و زیارت عاشورا، دعاهای ۱۴ صحیفه سجادیه، توسل، حدیث کسا و سرشار از حس خوب دعا و توسل برای پیروزی رزمندگان جبهه مقاومت، سلامتی مقام معظم رهبری و نابودی اسرائیل است.
سمیرا حدود ۸ سال است که دهه اول محرم و ایام ماه صفر خودش را به روضههای فاطمیه میرساند و عقیده دارد: اصلاً جنس روضههای فاطمیه با محافل دیگر متفاوت است اینجا انگار در خانه مادرمان هستیم و فضای بسیار آرام بخشی دارد.
او میگوید: هر طور شده در ایام عزای شهادت امام حسین (ع) خودم را به فاطمیه میرسانم و حتماً با خواهرم و یا دوستانم به این محفل میآیم.
مهین خانم هم آدم اهل دلی است او بر اساس یک اتفاق وارد فاطمیه شد.
او میگوید: مشکل خانوادگی برایم پیش آمده بود راه حل آن برایم سخت بود. یک روز تصمیم گرفتم از خانه بیرون بزنم و کمی قدم بزنم تا شاید راهحلی برای این مشکل به ذهنم برسد که ناخودآگاه سمت خیابان قیام چشمم به در باز فاطمیه افتاد و به سمت آنجا کشیده شدم و آرامش این محیط حالم را خوب کرد و مخصوصاً که ایام ماه صفر بود.
همسایهها میزبان عزاداران هستند
مهمان زهرا زینعلی زاده میشوم. حدود ۱۵ سال است روضههای دهه اول و دوم محرم و ماه صفر در خانهاش برپاست. علی اصغرش ۶ ماهه بود که دچار مشکلی میشود به هر دری میزند نمیشود، ناخودآگاه بر دلش میآید که نذر بابالحوائج حضرت علی اصغر ع مجلس کوچک روضهای در روز دوازدهم هر ماه قمری بگیرید. حالا همسایهها صاحب اصلی این مجلس هستند. زهراخانم میگوید: همچنان دوازدهم هر ماه روضه دارم و در ایام ماه محرم و دهه آخر ماه صفر مجلس روضهام به برکت نام حضرت حسین ع برپاست.
او ادامه میدهد: توفیق نوکری اباعبدالله را دارم و بسیار خدا را شکر میکنم که منزلم میزبان عزاداران حسینی است.
او از همت همسایههایش برای برگزاری روضههایش میگوید و ادامه میدهد: برخی سالها به دلیل بارداری و زایمان و رسیدگی به امورات فرزندانم و یا بیماری و مسائل دیگر خودم نتوانستم کاری انجام دهم اما همسایههایم از چند روز مانده به محرم به کمکم میآیند و حتی برخی روزها من شاید به واسطه کاری منزل نباشم اما همسایههایم، خوب میزبان داری عزاداران را کردند و حالا طوری شده که همسایههایم مراسم را برنامهریزی میکنند و در ایام محرم روزهای جمعه هم دعای ندبه هم علاوه بر خواندن زیارت عاشورا داریم.
محفل دوستانه
سارا خانم منزلش در خیابان ولی عصر (عج) است او هم سالهاست روضه خانگیاش برپاست و هم کلاسی و همکارش متولی برگزاری روضهاش است. ایامی که سارا به همراه همسرش به دلیل شرایط کاری در سفر بودند دوست سارا چراغ روضه خانهاش در ایام ماه محرم را برافراشت. روضههایش به محرم ختم نمیشود بلکه اول هرماه و ایام ماه صفر و فاطمیه هم به لیست روضههایش اضافه شده است. زمزمه حدیث کسا و زیارت عاشورا اینجا همیشه برقرار است و بعد از آن تفسیر قرآن برای بانوان عزادار گفته میشود.
همسرم بسیار مشتاق است
در یکی کوچههای خیابان خاقانی عصرها که بروی جلوی در یک منزل مسکونی آقایی با سینی چای از همسایگان و کسبه اهالی پذیرایی میکند و خانمها را به محفل روضه خانگی هدایت میکند.
خانم اصغرنژاد ۷ سال است که در ایام محرم و صفر عصرها به اتفاق همسایگانش مراسم زیارت عاشورا دارد.
او میگوید: همسرم بسیار مشوقم در برقراری محفل زیارت عاشورا بود و اصرار دارد حتماً در دهه اول محرم زیارت عاشورا برقرار باشد برای همین منزلمان را به این امر اختصاص دادیم.
وی ادامه میدهد: مادرم هم به دلیل ارادت قلبی اش به حضرت عباس (ع) منزلش را وقف مسجدی در گنبد در ایام عزاداری شهادت اباعبدالله الحسین علیه السلام کرده و همینها مشوق من برای برپایی روضه خانگی شده است.
مجلس روضه خانواده اصغرنژاد این روزها با سوره فتح و دعای توسل شروع میشود و با دعا برای نصرت و پیروزی رزمندگان اسلام و سلامتی مقام معظم رهبری و زمزمه زیارت عاشورا به پایان میرسد.
تبیین دستاوردهای دفاعی کشور
محفل نورانی در یکی از محلات شهر شیروان که از یک روضه خانگی چندنفره شروع شد و الان رسید به هیئت عزاداری دوران نوجوان. محفلی که متولی اش حاضر به گفت و گو نشد اما برنامههای جذابی برای جذب دختران نوجوان دارد دهه اول محرم ویژه دختران ۱۳ تا ۲۰ ساله و آن هم با حضور سخنرانان کاربلد حوزه نوجوان و جوان و با محوریت تبیین جنگ ۱۲ روزه دارد و بعد از آن تا پایان ماه صفر ویژه بانوان روضه خوانی و سخنرانیهای روشن کننده دارد.
قصه جالب این محفل چندساله گره گشاییهای بزرگ از امورات مردم و عزاداران حسینی (ع) است و متولی از ابتدا تا پایان هر مراسم حدود ۲تا۳ ساعت جلوی در سرپا به احترام عزاداران میایستد.