امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
Friday, 23 May , 2025
امروز : جمعه, ۲ خرداد , ۱۴۰۴
شناسه خبر : 31417
  پرینتخانه » کادر درمان، پزشکان و پرستاران تاریخ انتشار : 23 می 2025 - 20:41 | 5 بازدید | ارسال توسط :

در خواست دکتر نجاتیان برای ورود مستقیم رئیس جمهور به مساله کمبود پرستار

رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: ناتزاری در حوزه شدید است مساله کمبود پرستار به مرحله خطرناکی رسیده است و سازمان برنامه و سازمان امور استخدامی جدیت لازم را ندارند از رئیس جمهوری محترم می خواهم مستقیم به این مساله ورود کنند.

در خواست دکتر نجاتیان برای ورود مستقیم رئیس جمهور به مساله کمبود پرستار

رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: ناتزاری در حوزه شدید است مساله کمبود پرستار به مرحله خطرناکی رسیده است و سازمان برنامه و سازمان امور استخدامی جدیت لازم را ندارند از رئیس جمهوری محترم می خواهم مستقیم به این مساله ورود کنند.

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام پرستاری دکتر احمد نجاتیان در برنامه کشیک سلامت شبکه سلامت اظهار کرد: وقتی از مشکلات جامعه پرستاری صحبت می‌کنیم، در حقیقت داریم از مشکلات مردم صحبت می‌کنیم. در بازدیدهایی که داشتم، از جمله روز گذشته در یکی از استان‌های غربی کشور، شاهد بودم که مردم در اورژانس‌ها واقعاً آسیب می‌بینند.

وی گفت: مردم از ما می‌خواستند که به فکر پرستاران باشیم و برای افزایش تعداد آنها تلاش کنیم تا مردم خدمات بهتری دریافت کنند. این نکته بسیار مهمی است؛ وقتی از حوزه پرستاری سخن می‌گوییم، نتیجه‌اش مستقیماً به خدماتی که به مردم ارائه می‌شود بازمی‌گردد و تأثیر آن را مردم احساس می‌کنند. کمبود پرستار، آسیب مستقیم به مردم وارد می‌کند. بنابراین، نگاه ما صرفاً صنفی نیست؛ بلکه نگاه از منظر مردم است.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری افزود: اگر بخواهم توضیح بدهم که در حوزه پرستاری چه اتفاقاتی افتاده، باید به دو بخش اشاره کنم. واقعاً در یک سال گذشته، حرکت‌های خوبی در نظام سلامت انجام شد که می‌توان از آنها به‌عنوان اقدامات تاریخی یاد کرد و باید از کسانی که در این مسیر زحمت کشیدند، قدردانی کرد.

وی گفت: سال گذشته، در همین ایام، مصادف با شهادت رئیس‌جمهور شهید، دوران تغییر دولت نیز در حال وقوع بود. در آن زمان با اعتراضاتی در حوزه پرستاری مواجه بودیم که تأثیر زیادی بر کشور گذاشت. تیر و مرداد، ماه‌های دشواری برای پرستاری بود.

کاهش معوقات کارانه و اضافه کار پرستاران

دکتر نجاتیان افزود: عمده مطالبات پرستاران در آن زمان در چند محور خلاصه می‌شد. یکی معوقات طولانی بود که در پرداخت تعرفه و اضافه‌کار وجود داشت. در آن مقطع حدود ۹ماه معوقات کارانه و ۵ماه معوقات اضافه‌کار وجود داشت. مبلغ اضافه‌کار نیز بسیار پایین، حدود ۲۵هزار تومان در ساعت بود. در کنار آن، عدم پرداخت ترمیم حقوق بود که با وجود مصوبه دولت و الزام مجلس، این پرداخت انجام نشده بود. رفع کمبود شدید نیروی پرستار نیز یکی از مطالبات اصلی پرستاران بود.

وی گفت: با روی کار آمدن دولت چهاردهم و اهتمام جدی شخص رئیس‌جمهور محترم، وزیر بهداشت و تیم وزارت بهداشت، اقداماتی در این حوزه‌ها انجام شد. هرچند هنوز کامل نیست، اما پیشرفت‌هایی حاصل شده است. امروز، معوقات کارانه پرستاران از ۹ماه به ۶ماه کاهش یافته و تقریباً تمام سال گذشته، پرداخت کارانه به‌طور مرتب انجام شده است.

وی افزود: در حوزه اضافه‌کار نیز معوقات از ۵ماه به ۳ماه کاهش پیدا کرده است. مبلغ اضافه‌کار نیز از ساعتی ۲۵هزار تومان به حدود ۷۰هزار تومان افزایش یافته است. این موارد، بخشی از بار سنگین گلایه‌های پرستاران را کاهش داده است.

کارانه پرستاران به طور متوسط حدود دو برابر شده است

رئیس کل سازمان نظام پرستاری ادامه داد: در حوزه پرداخت تعرفه نیز از متوسط ۳تا ۴میلیون تومان، امروز به حدود ۶.۵تا ۷میلیون تومان رسیده‌ایم و امیدواریم با تعرفه امسال، این رقم افزایش یابد. این اقدامات در شرایطی انجام شد که دولت با تنگناهای مالی، تغییرات و شرایط داخلی و خارجی پیچیده‌ای روبه‌رو بود. در کنار پرداخت‌های دولت به حوزه تجهیزات، دارو به نیروی انسانی نیز توجه شد. با این حال، هنوز تا رسیدن به نقطه ایده‌آل فاصله زیادی داریم و نیاز به تلاش جدی‌تر وجود دارد تا رضایت نسبی همکاران ما جلب شود و خدمات بهتری به مردم ارائه دهند.

جهان با کمبود ۵٫۹ میلیون پرستار مواجه است

دکتر نجاتیان در پاسخ به سوال مجری مبنی بر کمبود پرستار تصریح کرد: ما اخیراً روز جهانی پرستار را داشتیم. در همین راستا، سازمان بهداشت جهانی گزارشی مفصل و عمیق منتشر کرد که وضعیت پرستاری در جهان را نشان می‌دهد. این گزارش بیان می‌کند که کمبود پرستار، یک مشکل جهانی است. در حال حاضر، حدود ۵.۹میلیون پرستار در جهان کمبود داریم. نکته مهم دیگر، توزیع نامناسب پرستاران است؛ به‌طوری‌که ۵۰درصد پرستاران در مناطقی خدمت می‌کنند که تنها ۱۷درصد از جمعیت جهان را شامل می‌شود.

نگاه انقباضی در دولت مانع استخدام پرستار شده است

وی گفت: این کمبود، در سطح جهانی واقعی است. اما شکل کمبود پرستار در ایران با سایر کشورها تفاوت دارد. در حالی‌که بسیاری از کشورها به‌دلیل نبود نیروی پرستار دچار کمبود هستند، ما در ایران با وجود بیشترین آموزش پرستاری در سطح منطقه، یکی از پایین‌ترین نسبت‌های پرستار به تخت را داریم. این تعارض، یکی از اشکالات اساسی نظام سلامت ماست. به‌نظر می‌رسد ریشه این مشکل، در نبود نگاه جدی و مسئولانه در نهادهایی است که تصمیم‌گیر در حوزه استخدام پرستاران هستند.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری ادامه داد: بر اساس برنامه هفتم توسعه، بکارگیری نیروها منوط به مجوز سازمان اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه شده است. از سوی دیگر، مجلس دولت را مکلف کرده که در برنامه هفتم، ۱۵درصد از نیروهای خود را کاهش دهد. این نگاه انقباضی به نیروی انسانی، در حوزه سلامت نیز تعمیم یافته است. این در حالی است که در همین زمان سال گذشته، قرار بود ۱۵هزار پرستار استخدام شوند.

دولت بر خلاف قول پارسال هنوز هیچ اقدامی برای استخدام پرستار انجام نداده است

وی گفت: در مرداد ماه، اعلام شد که این استخدام انجام می‌شود؛ وزیر بهداشت  نیز در روز پرستار (آبان‌ماه) این موضوع را مجدداً اعلام کردند. اما امروز، اول ماه خرداد است و هنوز نه آگهی منتشر شده و نه ثبت‌نامی انجام گرفته است. حتی امیدی هم نداریم که این آزمون تا پایان خرداد برگزار شود و تا پایان سال پرستاری به جمع پرستاران کشور افزوده شود.

ناترازی شدید در حوزه پرستاری

دکتر نجاتیان ادامه داد: همین روند باعث شده ما امروز با یک ناترازی شدید در حوزه پرستاری مواجه باشیم. واژه «ناترازی» این روزها در بسیاری از حوزه‌ها استفاده می‌شود. در پرستاری نیز، با وجود بیشترین تعداد فارغ‌التحصیل در منطقه، از نظر نسبت پرستار یکی از پایین‌ترین جایگاه‌ها را داریم. این نتیجه نگاه نادرست و یکسان‌سازی برخی سازمان‌ها نسبت به همه نهادهای دولتی، از جمله حوزه سلامت است.

کمبود پرستار برخی بخش های بیمارستانی را تعطیل کرده است

وی با بیان اینکه سلامت وظیفه حاکمیتی است، خاطرنشان کرد: ۷۰درصد تخت‌های بیمارستانی در بخش دولتی هستند اما متأسفانه، همان‌طور که امروز با قطعی برق در برخی ساعات مواجه هستیم، در برخی بیمارستان‌ها نیز به دلیل کمبود پرستار، بخش‌هایی تعطیل شده‌اند.

« به‌عنوان مثال، دیروز در یکی از بخش‌های بیمارستانی دیدم بخشی برای ۴۰تختCCU آماده‌سازی شده، اما به دلیل کمبود پرستار، هنوز افتتاح نشده است. در برخی بخش‌ها، همه تجهیزات و امکانات فراهم است، اما نبود پرستار مانع بهره‌برداری شده. یا در برخی موارد، پرستار به‌جای مراقبت از ۵بیمار، اکنون مسئولیت ۱۵بیمار را برعهده دارد؛ این مسئله هم به کیفیت خدمات و هم به رضایت مردم آسیب می‌زند و در عین حال باعث فرسودگی شدید نیروی انسانی می‌شود.

گریه پرستار به علت فشارکاری

وی یادآور شد: در یکی از بازدیدها در استان فارس، یکی از پرستاران به‌محض دیدن من، به‌دلیل فشار سنگین کاری، نتوانست خود را کنترل کند و شروع به گریه کرد. این شرایط کاری مناسب نیست.

دکتر نجاتیان بیان کرد: در حالی که تصمیم دولت و حاکمیت این بود که سالانه ۱۰هزار پرستار استخدام شود، ما ظرفیت آموزش پرستاری را به ۱۲هزار نفر در سال رسانده‌ایم. دانشکده‌های پرستاری و بیمارستان‌ها نیز پای کار آمده‌اند. اما وزارت بهداشت در پنج سال گذشته کمتر از ۱۰هزار نفر را توانسته جذب کند. حتی این تعداد نیز بخشی‌اش مربوط به تبدیل وضعیت پرستاران شرکتی بوده است.

هنوز پرستارانی با قرارداد ۸۹ روزه کار می کنند

وی ادامه داد: امروز، با وجود این کمبود، ما پرستارانی داریم با قراردادهای ۸۹روزه! یا پرستارانی که ۱۵سال است به‌صورت قراردادی، سال‌به‌سال قراردادشان تمدید می‌شود. پرستاران دوران کرونا که ایثارگرانه خدمت کردندهم هنوز نتوانسته‌اند وارد سیستم شوند و تبدیل وضعیت بگیرند. این وضعیت ما را وارد بحرانی کرده که روز به روز ابعادش گسترده‌تر می‌شود. نسبت‌های ما نسبت به سال‌های قبل همواره کاهش یافته است و امروز کار به تعطیلی بخش‌های بیمارستانی کشیده شده است.

رئیس جمهوری مستقیم به موضوع کمبود پرستار ورود کنند

وی افزود: از همین جا می خواهم از از رئیس‌جمهور محترم درخواست کنم به طور مستقیم به موضوع کمبود و مشکلات پرستاری ورود کنند. این مسئله فراتر از وزارت بهداشت و دو دستگاه اجرایی است. نیاز به یک دستور مستقیم از سوی آقای رئیس‌جمهور دارد. یا ایشان، یا معاون اجرایی‌شان –که خود از خانواده سلامت هستند– به این موضوع ورود کنند.

دو سازمان دولتی برای حل معضل کمبود پرستار جدیت ندارند

دکتر نجاتیان گفت: ما از پارسال نسبت به این وضعیت، هشدارهایی را به دولت و نهادهای مختلف داده‌ایم. بارها این مسئله را هم در برنامه‌های شما مطرح کرده‌ام و هم به‌صورت مکتوب، حتی به‌صورت محرمانه، گزارش داده‌ام. اما متأسفانه هنوز آن جدیت لازم در دو سازمان اصلی، یعنی سازمان اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه، مشاهده نمی‌شود.

وی ادامه داد: واقعیت این است که ما حتی دسترسی‌ما به دفتر رئیس‌جمهور راحت‌تر از دسترسی ب رئیس سازمان اداری و استخدامی است. بارها تلاش کرده‌ام، تماس گرفته‌ایم تا جلسه‌ای ترتیب داده شود. ما می‌دانیم وزارت بهداشت گزارش‌های لازم را ارائه می‌دهد و وزیر بهداشت نیز حتماً این موضوعات را در جلسات دولت مطرح می‌کند اما ما به‌عنوان نمایندگان جامعه پرستاری که از بطن و کف جامعه در تماس با مشکلات روزمره مردم هستیم، باید بتوانیم مستقیماً خدمت مسئولان برسیم و مجدد واقعیت‌ها را بیان کنیم.

شرایط برخی بیمارستانهای دولتی وحشتناک است

رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: شاید سفره برخی افراد با سفره مردم عادی متفاوت باشد. نمی‌دانم آیا این عزیزان خودشان یا خانواده‌هایشان به بیمارستان‌های دولتی مراجعه می‌کنند و بستری می‌شوند یا نه؛ اما واقعاً شرایط ارائه خدمات در برخی از بیمارستان‌های دولتی وحشتناک است و باید چاره‌ای اندیشیده شود.

وی ادامه داد: امیدوارم صدای ما به گوش مسئولان برسد و این تصمیمات ضروری، هرچه زودتر اتخاذ شود. سازمان نظام پرستاری آماده است که بدون نگاه صنفی یا جانبدارانه، تنها با هدف حمایت از حقوق مردم، همه شواهد و مستندات را در اختیار مسئولان قرار دهد و کمک کند تا تصمیمات درست در این حوزه گرفته شود.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر نقش پرستاران در برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع تشریح کرد: در کنار بحث‌های مطالباتی، موضوعاتی وجود دارد که می‌تواند به نظام سلامت کشور کمک شایانی کند. ما معتقدیم که پرستاران، هم به‌واسطه‌ دانش خود در حوزه سلامت و هم به‌دلیل جمعیت بالایی که در نظام سلامت دارند، قادرند در تمامی برنامه‌های سلامت‌محور کشور تأثیرگذار باشند. برنامه‌هایی نظیر پزشک خانواده و نظام ارجاع، تمام ساختار سلامت کشور را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند و همه‌ ما باید برای تحقق آن‌ها همکاری کنیم. دیدگاه ما این است که نگاه سنتی به پزشک خانواده باید تحول یابد و نقش‌هایی برای گروه‌های مختلف از جمله پرستاران تعریف شود.

وی افزود: ما طی نامه‌ای به آقای دکتر رئیسی معاون وزیر بهداشت اعلام کردیم که جامعه پرستاری آمادگی دارد تا در قالب نقش‌هایی جدید جایگاهی فعال در نظام ارجاع ایفا کند؛ با نگاهی حمایتی از مردم. همچنین تأکید داشتیم که مراقبت‌های پرستاری در منزل، باید به‌صورت رسمی وارد ساختار نظام ارجاع شود. پرستاران می‌توانند در نظام PHC  (شبکه خدمات بهداشتی اولیه) نقش مؤثرتری ایفا کنند، نه صرفاً به‌عنوان ارائه‌دهندگان خدمات تزریقات و پانسمان، بلکه در حوزه‌هایی مثل سلامت سالمندان و پیگیری بیماری‌های مزمن نیز می توانند مؤثر باشند.

هیچ جایگاهی برای پرستاران در برنامه پزشکی خانواده و نظام ارجاع  دیده نشده است

رئیس کل سازمان نظام پرستاری گفت: در سطح جهانی نیز شواهد زیادی داریم که پرستاران متخصص در کنار پزشکان توانسته‌اند نقش کلیدی در ارزان‌تر، کیفی‌تر و مؤثرتر کردن نظام ارجاع و پزشک خانواده ایفا کنند. متأسفانه، با وجود این شواهد، در هیچ‌کدام از ساز و کارهای تصمیم‌گیری فعلی وزارت بهداشت، جایگاهی برای جامعه پرستاری تعریف نشده است—چه در حوزه پزشک خانواده، چه در مراقبت از راه دور و چه در طرح نظام ارجاع هوشمند.

وی ادامه داد:در حالی که برای همه‌ این برنامه‌ها احکامی صادر شده و تیم‌هایی متشکل از افراد با تخصص‌های مختلف تشکیل شده‌اند، اما پرستاران در هیچ‌یک از این تیم‌ها حضور ندارند. ما در اینجا دنبال جایگاه صنفی نیستیم؛ بلکه دنبال این هستیم که اصلاحات نظام سلامت، با مشارکت همه‌جانبه پیش برود. شما نمی‌توانید ۳۰درصد از نیروی انسانی نظام سلامت را کنار بگذارید و انتظار اجرای موفق برنامه‌ای ملی را داشته باشید.

وی بیان کرد: ما پرستاران صاحب دانش در این حوزه هستیم. از سال ۱۳۵۴در ایران رشته‌ پرستاری سلامت جامعه را در مقطع کارشناسی‌ارشد آموزش داده‌ایم، در زمانی که بسیاری از رشته‌های دیگر هنوز وجود نداشتند. پرستاران می‌توانند در این عرصه نیز کمک کنند. اگر این مشارکت اتفاق نیفتد، نه پزشک خانواده، نه مراقبت از راه دور، و نه سایر برنامه‌های فناورانه، به درستی اجرایی نخواهند شد. بخشی از این مراقبت‌ها می‌تواند توسط پرستاران انجام شود، مخصوصاً در زمینه مراقبت از بیماران در منزل.

نیروهای فوریت های پزشکی باید از کارانه و درآمدهای بیمارستان برخوردار شوند

وی درباره مطالبات نیروهای اورژانس گفت: نیروهای اورژانس همیشه در خط مقدم هستند اما متأسفانه آن‌طور که باید، دیده نمی‌شوند. فوریت‌های پزشکی خدماتشان رایگان است و مردم بابت آن‌ها پولی نمی‌پردازند، که از افتخارات ماست. ولی این نباید باعث شود که از درآمدهای بیمارستانی بی‌نصیب بمانند. پرستاران اورژانس و کارکنان فوریت‌های پزشکی باید از کارانه‌ها و درآمدهای بیمارستانی بهره‌مند شوند.

رئیس کل سازمان نظام پرستاری افزود: انتقاد ما در نظام پرستاری این است که پرستار اورژانس پیش‌بیمارستانی باید معادل پرستار بیمارستان از مزایا برخوردار باشد، اما در عمل چنین نیست. بخشی از کارانه‌ پرستاری را به این عزیزان اختصاص می‌دهیم، اما عدد فعلی کافی نیست و تناسبی با زحمات آنان ندارد.

وی افزود: این نکته‌ای است که باید جدی گرفته شود. در این راستا نامه‌ای خدمت معاون درمان وزارت بهداشت فرستادم و درخواست کردم سهم بیشتری به نیروهای اورژانس داده شود. با رئیس اورژانس کشور ارتباط خوبی داریم و امیدواریم در بازنگری تعرفه که امسال دستورالعمل آن نگارش می‌شود سهم پرستاران پیش بیمارستانی بیشتر دیده شود.

دکتر نجاتیان خاطرنشان ورد: خوشبختانه از سال گذشته اتفاقات مثبتی افتاده است. هم سختی کار همکاران اورژانس افزایش یافته، و هم میزان کارانه‌شان کمی بهبود یافته؛ اما هنوز هم دریافتی‌شان کمتر از همکاران بیمارستانی است. البته مشکلات دیگری هم وجود دارد. همکارانی که پشت تلفن و در بخش دیسپچ فعالیت دارند، نقش بسیار مهمی در هدایت بیماران و حفظ سلامت آن‌ها ایفا می‌کنند.

نیروهای دیسپچ در اورژانس نادیده گرفت شده اند

متأسفانه این عزیزان از مزایای بالینی و حتی افزایش اضافه‌کار بهره‌مند نمی‌شوند.  چون عنوان شغلی‌شان «بالینی» تعریف نشده، در حالی‌که دیروز در ارومیه، داستانی شنیدم که یک پرستار از پشت تلفن توانست جان یک نوزاد را نجات دهد. بنابراین، این همکاران باید مشمول مزایای بالینی شوند. درخواست ما این است که وزارت بهداشت در حوزه منابع انسانی، تعریف روشنی برای این دسته از پرستاران ارائه دهد تا بتوانند هم از مزایای قانون بهره‌وری استفاده کنند و هم از مزایای افزایش اضافه‌کار بهره‌مند شوند.

دکتر نجاتیان اضافه کرد: از طرف دیگر، پایگاه‌های اورژانس معمولاً در نقاط دورافتاده خارج از شهر قرار دارند؛ گاهی تا ۶۰کیلومتر فاصله دارند. برای پرستار به‌صرفه نیست که برای یک شیفت ۱۲ساعته، این مسیر را برود و برگردد. معمولاً شیفت‌ها به‌صورت ۲۴ساعته برگزار می‌شود و پرستاران با خودرو شخصی و هزینه شخصی می‌روند. اما چون قانون گفته حداکثر ۱۲ساعت، از مزایای قانون بهره‌وری محروم می‌مانند. این در حالی‌ست که با یک تفسیر صحیح در وزارت بهداشت، می‌توان این مشکل را حل کرد.

هر سال ۱۸۰۰ پرستار از کار در بیمارستانهای دولتی خارج می شوند

رئیس کل سازمان نظام پرستاری درباره مهاجرت پرستاران بیان کرد: گزارش جدیدی که سازمان جهانی بهداشت(WHO) منتشر کرده، مهاجرت پرستاران را به‌عنوان یکی از مشکلات جهانی حوزه پرستاری مطرح کرده است و ما نیز با این مسئله در کشور مواجهیم. در سال گذشته، میزان درخواست‌های مهاجرت کمی کاهش یافته، اما تعداد مهاجرت‌ها همچنان بالاست. هرچند این تعداد کاهش یافته، اما نسبت به جمعیت و سرمایه انسانی موجود، همچنان قابل توجه است.

وی با بیان اینکه هم در جذب نیروی پرستاری مشکل داریم و هم در نگهداشت آن‌ها، افزود: طبق آمار اعلامی آقای دکتر عبادی، سالانه حدود ۱۸۰۰پرستار فقط از بیمارستان‌های دولتی کشور خارج می‌شوند و مهاجرت می‌کنند. در کنار موضوعات معیشتی نظیر افزایش حقوق و کارانه، به نظر می‌رسد که باید در حوزه رفاهی پرستاران نیز اقدامات اساسی انجام شود. قبول داریم که دولت در شرایط فعلی توان محدودی برای افزایش حقوق دارد، اما می‌توان از مسیرهایی مثل مسکن، اقامتگاه‌ها، پانسیون‌ها و ارتقای شأن آنها محیط کار به بهبود شرایط کمک کرد.

وی با تاکید بر اینکه نیروی انسانی سه نیاز اصلی معیشت، احترام و ارتقا دارد، گفت: اگر بتوانیم در کنار تأمین معیشت، به احترام به نیروی انسانی در محیط کار توجه کنیم و فرصت ارتقای شغلی فراهم سازیم یعنی پرستاران فقط در نقش پرستاری باقی نمانند بلکه در حوزه‌های مدیریتی نظام سلامت نیز نقش داشته باشند—شاید ماندگاری و جذابیت این حرفه بیشتر شود.

فوق العاده خاص پرستاران باید از بودجه‌های دولتی پرداخت شود

رئیس کل سازمان نظام پرستاری در پاسخ به پرسش مجری درباره رفاهیات و فوق العاده خاص پرستاران گفت: موضوعی تحت عنوان ترمیم حقوق مطرح شد که فقط دو ماه پرداخت شد و ادامه آن به‌صورت مطالبات معوقه باقیمانده است. اخیراً مهندس موهبتی معاون توسعه وزارت بهداشت اعلام کردند که از منابعی که به وزارت بهداشت اختصاص داده خواهد شد، ترمیم حقوق جزو طلب‌های پرستاران قرار دارد. در خصوص فوق‌العاده خاص نیز، این موضوع در سازمان اداری و استخدامی در حال بررسی است.

وی گفت: آن‌طور که شنیده‌ام، امتیازاتی برای حوزه پرستاری در نظر گرفته شده است؛ اما نکته‌ای که مطرح شده و بسیار مهم است، اینکه قرار است پرداخت فوق‌العاده خاص از منابع اختصاصی بیمارستان‌ها انجام شود.اگر این اتفاق بیفتد، دوباره به همان مشکلات گذشته برمی‌گردیم: مشکل ترمیم حقوق، مشکل تأمین اضافه‌کار و در نهایت بدهی‌های انباشتهادامه خواهد یافت.

دکتر نجاتیان بیان کرد: درست است که برخی دستگاه‌های اجرایی کوچک‌تر می‌توانند از منابع خود این فوق‌العاده را پرداخت کنند، اما وزارت بهداشت با بیش از ۴۰۰تا ۵۰۰هزار نیروی انسانی، به منابع پایدار نیاز دارد. دولت باید به این وزارتخانه کمک کند. اگر قرار است فوق‌العاده خاصی اجرا شود، باید منابع آن از محل منابع عمومی و پایدار بودجه تأمین شود، و گرنه اجرای آن صرفاً انتظاراتی ایجاد می‌کند که بعدها به بحران در پرداخت‌ها و بدهکاری‌های جدید منجر خواهد شد.امیدوارم با پیگیری‌هایی که در حال انجام است، سازمان برنامه و بودجه به این مسئله توجه کرده و بودجه لازم را اختصاص دهد.

تعرفه های پرستاری چقدر افزایش پیدا کرد

رئیس کل سازمان نظام پرستاری درباره تعرفه خدمات پرستاری نیز تشریح کرد: به نظر من، اصلاحات خوبی در حوزه تعرفه‌گذاری در حال انجام است و ما نیز روی بهبود بسته‌های خدمتی کار می‌کنیم. انتظار ما این بود که ارزش نسبی خدمات پرستاری حدود ۹۰درصد افزایش پیدا کند؛ چون در ابتدای اجرای قانون تعرفه‌گذاری، سطح تعرفه‌ها نسبتاً پایین بود اما در سال ۱۴۰۳فقط ۷۰درصد افزایش اعمال شد و امسال با وجود تمام تلاش‌های ما، افزایشی حدود ۴۴تا ۴۵درصد صورت گرفت—که به‌نظر ما کافی نیست و در این خصوص گلایه‌هایی هم داریم.

برخی خدمات پرستاران به نام دیگران ثبت می شود

وی افزود: در حوزه تعرفه‌گذاری، یک نکته مهم وجود دارد که برخی خدمات در بیمارستان‌ها توسط پرستاران انجام می‌شود، ولی در سیستم به نام افراد دیگری ثبت می‌شود و دستمزد آن به افراد دیگر پرداخت می‌شود. این مسئله نه تنها بی‌عدالتی است، بلکه موجب نگرانی و نارضایتی جدی پرستاران شده است.

 برای مثال در بخش شیمی‌درمانی، آماده‌سازی داروهای تخصصی و پرخطر شیمی‌درمانی که ممکن است سرطان‌زا یا آسیب‌رسان به ریه باشد، در شرایط ویژه و در اتاق خاصی توسط پرستاران انجام می‌شود. اما این خدمت به نام گروه دیگری ثبت می‌شود و درآمد آن به پرستار نمی‌رسد.

وی ادامه داد: در اورژانس‌ها، خدماتی مثل پانسمان، بخیه‌زدن یا گرفتن نوار قلب توسط پرستاران انجام می‌شود، اما در سیستم به نام افراد دیگری ثبت می‌شود. در گذشته، چون خدمات پرستاری فاقد ارزش نسبی بودند، برای اینکه بیمارستان‌ها بتوانند منابع مالی دریافت کنند، خدمات به نام گروه‌های دیگر ثبت می‌شد. اما بعد از اجرای قانون تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری، انتظار این بود که این روند اصلاح شود.

دکتر نجاتیان گفت: قبول داریم که پزشک مسئول نظارت و تجویز است، اما باید سهم اجرا از سهم نظارت تفکیک شود. حتی اگر در بعضی پرونده‌ها شکایتی اتفاق بیفتد، پای پرستار هم در میان است، پس او باید از مزایای کاری که انجام می‌دهد بهره‌مند شود.

درخواست از مجلس برای تصویب قانون جامع استخدام و بازنشستگی پرستاران

وی درباره نقش مجلس در حمایت از پرستاران نیز بیان کرد: یکی از گروه‌هایی که همواره حامی پرستاران بوده‌اند، نمایندگان محترم مجلس هستند.در دیدارهایی که با اعضای مجلس، به‌ویژه رئیس محترم کمیسیون بهداشت داشته‌ام، همیشه حمایت و همراهی‌شان را شاهد بوده‌ام اما واقعیت این است که انتظار ما از مجلس در این دوره فراتر رفته است. امیدواریم که در این دوره، قانونی جامع در حوزه استخدام و بکارگیری پرستاران به تصویب برسد تا این موضوع برای همیشه حل و فصل شود.ما سابقه داریم که مجلس در گذشته برای حل مشکل ساعت کار پرستاران ورود کرد و آن را سامان داد.امید ما این است که نمایندگان، در حوزه استخدام نیز با تصویب یک قانون جامع و مؤثر، قدم مهمی برای پرستاری کشور بردارند.

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.