امروز : سه شنبه, ۱۰ تیر , ۱۴۰۴
اربرد پزشکی هسته ای در تشخیص و درمان بیماریهای مختلف
متخصص پزشکی هسته ای و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: تشخیص و درمان بیماریهای مختلف به خصوص انواع سرطان ها با کمک رادیو داروها میسر است که امکان طول عمر و افزایش کیفیت زندگی را فراهم می کند. دکتر عمران عسکری، در گفتگو با وب دا، با اشاره به اینکه در […]

متخصص پزشکی هسته ای و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: تشخیص و درمان بیماریهای مختلف به خصوص انواع سرطان ها با کمک رادیو داروها میسر است که امکان طول عمر و افزایش کیفیت زندگی را فراهم می کند.
دکتر عمران عسکری، در گفتگو با وب دا، با اشاره به اینکه در مشهد و سایر کلانشهرها دو نوع دستگاه Gamma camera وجود دارد که دستگاه Aspect CT کاربرد اصلی را دارد و ۱۰ مرکز در شهر مشهد خدمات تصویربرداری اسپکت ارائه میدهند، خاطر نشان کرد: مبنای این تصویربرداریها بررسی عملکرد اعضای بدن است.با تزریق رادیودارو، نواحی دچار گرفتگی، لخته یا آمبولی مشخص میشوند علاوه براین اسکن استخوان با رادیودارو مخصوص برای بیماران استخوانی انجام میشود.
وی به سایر کاربردهای پزشکی هسته ای در تشخیص و درمان بیماریها اشاره کرد و گفت: همچنین برای ارزیابی انسداد عروق نیز ممکن است تصویربرداری پزشکی هستهای درخواست شود، اما اسکن استخوان جزو خطوط اولیه مگر در موارد خاص درمانی نیست.
متخصص پزشکی هستهای و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: در بیماریهای تیروئیدی، تصویربرداری پزشکی هستهای حتی میتواند بهعنوان خط اول تشخیصی بهکار رود و در این روش، رادیودارو از طریق رگ تزریق و در عضو مورد نظر تجمع مییابد.
این متخصص پزشکی هستهای ادامه داد: در بیماران مبتلا به تومور لنفاوی، تصویربرداری و بیوپسی از گره نگهبان نیز با این روش درمانی امکانپذیر است.
دکتر عسکری با بیان اینکه مراکز تصویربرداری در اغلب استانها مستقر هستند، افزود: تولید رادیوداروها هزینه بالایی دارد اما دولت از این موضوع حمایت میکند؛ بنابراین، نسبت هزینه و اثربخشی در روند درمان اهمیت ویژهای دارد لذا تشخیص و درمان بسیاری از بیماریها با روشهای متداول انجام می شود.
وی در خصوص کاربرد رادیوایزوتوپهای درمانی گفت: رادیوایزوتوپها مانند قفل و کلید عمل کرده و رادیودارو به طور اختصاصی وارد سلولهای سرطانی میشود، به ویژه در درمان سرطان پروستات اما مزیت این روش، هدایت اختصاصی دارو به سلولهای سرطانی و به حداقل رساندن تاثیر بر سایر سلولهاست.
وی افزود: روش های درمانی پزشکی هسته ای برای بیماران تیروئیدی، هموفیلی، آرتریت روماتوئید و همچنین، درمان پس از جراحی میتواند نقش مؤثری داشته باشد.
متخصص پزشکی هستهای و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حیطه سرطانهای پوست، برای کنترل تومورهای پوستی و به حداقل رساندن اسکارها از کرم رنیوم بهره میبرد که این کرم ترکیبات درمانی رادیو دارو دارد، بیان کرد: در حوزه تشخیص ، امکان شناسایی تظاهرات پوستی و ریوی بیماریهای خودایمنی وجود دارد و میتوان محل درگیر را در بدن تشخیص داد.
وی درباره بیمارانی که دچار تومور اولیه یا بیماری اولیه هستند، گفت: در این موارد نیز رویکردهای درمانی پزشکی هستهای به کار گرفته میشود و میتواند سلولهای سرطانی را هدف قرار دهد.
دکتر عسکری درباره کاربرد تصویربرداری پزشکی هستهای در نارسایی کلیوی نیز گفت: در مواردی مانند پیوند کلیه، اسکن تخصصی درخواست میشود که به کمک پزشکی هستهای، تشخیص زودتر انجام میشود.
این متخصص پزشکی هسته ای با بیان اینکه تمامی گروههای سنی از یک ماهگی تا صدسالگی میتوانند از این خدمات بهرهمند شوند، افزود: برای کودکان زیر چهار سال و زنان باردار، باید احتیاط بیشتری در انجام تصویربرداری صورت گیرد؛ با این حال، در موارد ضروری و وجود بیماری خاص، انجام تصویربرداری در بارداری هم امکانپذیر است.
وی توصیه کرد: پس از مراجعه به مرکز پزشکی هستهای لازم است بیماران تا حد امکان از دیگران دو متر فاصله داشته باشند تا خطر انتقال اشعه به حداقل برسد.
دکتر عسکری تأکید کرد: نوع رادیودارو تعیینکننده نحوه مراقبت است؛ دفع رادیودارو عمدتاً از راه ادرار است و توصیه میشود پس از استفاده از سرویس بهداشتی، آن را به خوبی شستوشو دهند.
وی بیان کرد: بیماران استانهای همجوار و افرادی که از وسایل نقلیه عمومی استفاده میکنند یا در مسیرهای طولانی هستند نیز برای چند ساعت همجواری با دیگران مشکلی نخواهند داشت؛ به طور کلی اگر افراد در خیابان حرکت کنند نیز اشعهی کیهانی دریافت میکنند و افزایش طبیعی میزان اشعه با رعایت فاصله با فرد بیمار به حداقل کاهش مییابد.متخصص پزشکی هستهای و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: در حال حاضر بیش از ۲۰۰ مرکز تصویربرداری پزشکی هستهای و بیش از ۴۰ مرکز درمانی پزشکی هستهای در کشور فعالیت میکنند که سالانه بیش از یک میلیون نفر از خدمات این حوزه در بخش تشخیص و درمان بهرهمند میشوند.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.