Thursday, 29 May , 2025
امروز : پنج شنبه, ۸ خرداد , ۱۴۰۴
امروز : پنج شنبه, ۸ خرداد , ۱۴۰۴
اخبار ویژه »
شناسه خبر : 32645
پرینتخانه » اخبار نظام سلامت
تاریخ انتشار : 28 می 2025 - 15:32 | 8 بازدید | ارسال توسط : وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
تشخیص زودهنگام کمکاری تیروئید مادرزادی، نجاتبخش آینده کودکان
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با تاکید بر اهمیت غربالگری زودهنگام نوزادان برای تشخیص کمکاری مادرزادی تیروئید گفت: تشخیص و درمان در همان هفته نخست تولد، نقش حیاتی در رشد مغزی نوزاد ایفا میکند.

به گزارش روبدا، دکتر «غلامرضا پیشداد»، در گرامیداشت هفته ملی «تیروئید»، به بیان ابعاد مختلف کمکاری مادرزادی تیروئید، روشهای نوین تشخیص و درمان و نقش رسانهها در افزایش آگاهی عمومی پیرامون این بیماری پرداخت.
چرا کمکاری تیروئید مادرزادی اتفاق میافتد؟او با اشاره به علت های کمکاری تیروئید مادرزادی توضیح داد: گاهی این عارضه به دلیل مشکلات ژنتیکی رخ میدهد، به این معنی که نوزاد با نقص در رشد یا عملکرد غده تیروئید متولد میشود و برخی خانوادهها زمینه ارثی دارند.
دکتر پیشداد عوامل محیطی را نیز موثر خواند و افزود: به طور مثال کمبود ید در رژیم غذایی مادر، قرار گرفتن در معرض برخی داروها یا آلودگیها در دوران بارداری میتواند خطر ابتلا به کم کاری تیروئید را افزایش دهد؛ حتی در بعضی مناطق، آلودگیهای صنعتی یا مصرف دخانیات در دوران بارداری ممکن است در ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد.
غربالگری نوین؛ تشخیص دقیقتر، خطای کمتراین فوق تخصص غدد درباره روشهای تشخیص کمکاری تیروئید در نوزادان گفت: امروزه با استفاده از آزمایش خون از پاشنه پای نوزاد در روزهای ابتدایی پس از تولد، سطح هورمونهای تیروئید و TSH اندازهگیری میشود.
غربالگری نوین؛ تشخیص دقیقتر، خطای کمتراین فوق تخصص غدد درباره روشهای تشخیص کمکاری تیروئید در نوزادان گفت: امروزه با استفاده از آزمایش خون از پاشنه پای نوزاد در روزهای ابتدایی پس از تولد، سطح هورمونهای تیروئید و TSH اندازهگیری میشود.
او همچنین به روشهای جدیدتر شامل تکنولوژیهای دقیقتری در آزمایشگاه اشاره کرد که خطا را کاهش میدهد و افزود: برای بهبود کیفیت غربالگری، زمان مناسب نمونهگیری اغلب بین سه تا پنج روز پس از تولد توصیه می شود، همچنین آموزش کارکنان بهداشتی و پیگیری سریع نوزادان مشکوک به ابتلا، اهمیت زیادی در کنترل این بیماری دارد.
«لووتیروکسین»، درمان حیاتی در هفته نخست تولددکتر پیشداد مصرف روزانه قرص «لووتیروکسین» با تجویز پزشک را درمان اصلی کمکاری تیروئید مادرزادی دانست و اظهار کرد: پیشرفت بزرگ در این زمینه، آغاز درمان در همان هفته نخست تولد است که به رشد مغزی نوزاد کمک زیادی میکند.
او همچنین به دسترسی دارو در دوزهای دقیقتر اشاره کرد و گفت: در کنار آن، پژوهشهایی درباره سلولدرمانی و ژندرمانی در حال انجام است، اما هنوز به مرحله کاربرد عمومی نرسیده است.
نقش رسانهها در ارتقای آگاهی عمومیاین عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بر نقش حیاتی رسانهها و شبکههای اجتماعی در افزایش آگاهی خانوادهها تاکید کرد و گفت: رسانهها میتوانند با انتشار اطلاعات علمی ساده و قابلفهم، آگاهی خانوادهها را درباره اهمیت غربالگری بالا ببرند؛ تولید محتوای آموزشی نیز میتواند خانوادهها را به انجام بهموقع غربالگری ترغیب کند.تغذیه مادر، ضامن سلامت تیروئید نوزاد
او همچنین به اهمیت تغذیه مناسب مادر در دوران بارداری اشاره کرد که دریافت کافی ید در دوران بارداری می تواند، نقش حیاتی در سلامت تیروئید نوزاد داشته باشد و کمبود آن در این دوران، خطر اختلال در رشد تیروئید جنین را به همراه دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز توصیه کرد: مادران علاوه بر استفاده از نمک یددار، غذاهای حاوی ید از جمله لبنیات، تخممرغ، ماهی و غذاهای دریایی مصرف کنند؛ در مواردی ممکن است پزشک مکمل ید نیز تجویز کند، همچنین پرهیز از مصرف بیرویه داروها و آلودگیها نیز در دوران بارداری مهم است.
برچسب ها
این مطلب بدون برچسب می باشد.
به اشتراک بگذارید
https://iranmedlabs.com/?p=32645
تعداد دیدگاه : 0
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.