خبرگزاری مهر -گروه استانها، محدثه جوان دلویی: رشته علوم آزمایشگاهی و پاتولوژی از ضروریترین رشتهها در تشخیص و درمان بیماریهاست اما کمتر به آن پرداخته شده است. استانی همچون خراسان شمالی به دلیل محرومیت و مهاجرت پزشکان طرحی به استانهای دیگر با کمبود پزشک متخصص علوم آزمایشگاهی و تجهیزات رو به رو است و گاهی اوقات هم بیماران خراسان شمالی به دلیل این کمبودها برای تشخیص بیماریهایشان راهی شهرهای مشهد و تهران شده و درد مضاعفی را به جان میخرند.
نقش کلیدی پاتولوژیستها در درمان بیماری
پزشک، متخصص پاتولوژی و مسئول فنی آزمایشگاه بیمارستان امام حسن (ع) بجنورد درباره رشته پاتولوژی میگوید: پاتولوژی یا آسیب شناسی یکی از شاخههای تخصصی پزشکی هست که به بررسی دقیق بافتها و سلولها و نمونههای آزمایشگاهی بدن میپردازد تا علت بیماریها را مشخص کند.
آذین نیکو زاده ادامه میدهد: در واقع پاتولوژیست کسی است که با میکروسکوپ نقش کلیدی در تشخیص قطعی بیماریها به ویژه بیماریهای مهمی مثل سرطان را دارد برای مثال وقتی که از یک بیمار نمونه برداری یا اصطلاحاً بیوپسی انجام میشود این پاتولوژیست است که با بررسی نمونه تشخیص نهایی بیماری را اعلام و مشخص میکند که آیا این توده خوشخیم یا بدخیم است و اگر بدخیم باشد در چه مرحلهای قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه این اطلاعات در واقع پایه و اساس برنامهریزی درمانی پزشکان متخصص دیگر قرار میگیرد، تاکید میکند: در واقع متخصص آسیب شناسی و همکاران علوم آزمایشگاهی در تشخیص و پایش بسیاری از بیماریها نقش مهمی را ایفا میکنند.
نیکو زاده میگوید: پاتولوژی رشتهای است که هر چند پشت صحنه فعالیت میکند اما در واقع بدون این رشته درمان هدفمند بیماریها ممکن نیست.
این متخصص پاتولوژی درباره چالشهای پاتولوژیستها در استانهای محرومی مثل خراسان شمالی تصریح میکند: از جمله مهمترین مشکلات پاتولوژیستها به عنوان مسئولین فنی آزمایشگاهها در استان کمبود تجهیزات تخصصی و به روز است که با خرید این دستگاهها نیاز بخش دولتی به خصوصی کمتر شده و سرعت پاسخدهی به بیماران افزایش مییابد و علاوه بر این یک سری تجهیزات را به صورت ضروری در استان نیاز داریم، مثل خرید دستگاههای پشتیبان که در موارد خرابی دستگاهها از آن بتوان استفاده کرد که متأسفانه در این زمینه کمبود داریم.
تجهیزات مورد نیاز خراسان شمالی و کمبود نیرو
نیکو زاده ادامه میدهد: تجهیزات دیگری مثل آی اچ سی، دستگاههای هورمون مثل کمی لومینسانس از مواردی است که استان به آن احتیاج دارد تا بیمار مجبور نشود به دلیل نبود این تجهیزات راهی شهرهای بزرگتری مثل مشهد و تهران شود.
وی اضافه میکند: قطعاً این موارد هزینه زیادی برای بیمار دارد و موجب سردرگمی آنها میشود.
مسئول مرکز پاتولوژی بیمارستان امام حسن (ع) عنوان میکند: چالش بعدی ما کمبود نیروی تخصصی و کارآمد است خصوصاً در مورد کارشناسان علوم آزمایشگاهی که این موضوع باعث افزایش فشار کاری و کاهش کیفیت خدمات میشود.
وی تصریح میکند: روز به روز تعداد پذیرش نمونههای آزمایشگاهی رو به افزایش است ولی متأسفانه با کمبود نیروی متخصص و کارآمد خصوصاً در قسمت کارشناسان آزمایشگاه رو به رو هستیم.
مسئول مرکز پاتولوژی بیمارستان امام حسن (ع) میافزاید: چالش بعدی آزمایشگاهیان پایین بودن تعرفهها، هزینه بالای راه اندازی، نگهداری دستگاهها و قیمت زیاد کیتهای آزمایشگاهی است.
نیکو زاده ادامه میدهد: همان طور که میدانید در واقع تأمین مواد مصرفی در آزمایشگاه هزینه زیادی دارد و با افزایش قیمت ارز و مشکلات واردات فرآیند کار در آزمایشگاهها مختل میشود.
وی میافزاید: در بیمارستانهای مرکز استان با توجه به تعداد زیاد بیمار به دستگاههای پیشرفتهتر نیاز داریم تا بتوانیم سرعتمان در پاسخ دهی را افزایش دهیم.
نیکو زاده میگوید: دستگاههای موجود برای چندین سال قبل بوده و اگر واقعاً حمایت مالی باشد میتوان دستگاههایی را خریداری کرد که هم نیاز به نیروی انسانی را کمتر کند و هم کیفیت پاسخ آزمایشگاهها به عنوان یک مرکز استان شایسته و درخور مردم باشد.
معضلات رشته مادر
وی با بیان اینکه مهمترین دغدغه ما درمان درد بیماران است، اظهار میکند: کمبود نیرو در قسمت متخصصین پاتولوژی قابل توجه است در مرکز خراسان شمالی به صورت مقطعی گاهی فقط دو پاتولوژیست بودیم و زمانهایی هم بوده که شش نفر بودهایم.
وی تاکید میکند: در واقع عدم توانایی در جذب و نگه داشتن نیروهای متخصص پاتولوژی خصوصاً هیئت علمیها از معضلات این رشته مادر است.
جذب هیئت علمی پاتولوژی
امیر عظیمیان، مدیر امور هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی میگوید: پزشکان که به دانشگاه تعهد داشتند تبدیل وضعیت شدند و در فراخوانهای جذب هیئت علمی، رشته پاتولوژی در لیست جذب هیئت علمی قرار داده شده است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با بیان اینکه به بیش از ۵۰۳ هزار نفر مراجعهکننده آزمایشگاهها خدمات ارائه شده است، میافزاید: بیمارستان امام حسن (ع) با انجام بیش از ۸۸۲ هزار تست و پذیرش بیش از ۱۳۹ هزار مراجعهکننده در صدر ارائه خدمات آزمایشگاهی در استان قرار دارد.
محمدرضا صفدری همچنین با اشاره به نقش مؤثر نیروی انسانی در ارتقا کیفیت خدمات تشخیصی اظهار میکند: در حال حاضر ۱۵۴ نیروی فنی آزمایشگاهی در مراکز درمانی فعال هستند که از این تعداد، ۶۳ نفر به صورت رسمی، ۱۳ نفر پیمانی، ۳ نفر قراردادی و ۷۵ نفر در قالب طرح مشغول فعالیت هستند. تعهد و تخصص این نیروها نقشی کلیدی در ارتقای سطح سلامت جامعه ایفا میکند.
صفدری با تأکید بر لزوم توسعه زیرساختهای تشخیصی و تجهیز آزمایشگاه میگوید: وجود ۲۹ آزمایشگاه فعال از جمله ۱۰ آزمایشگاه بیمارستانی، ۴ درمانگاهی و ۱۵ آزمایشگاه بخش خصوصی، ظرفیت مناسبی برای پاسخگویی به نیازهای درمانی و پیشگیری در استان فراهم کرده است.
رشته علوم آزمایشگاهی در خراسان شمالی گمنام و تقریباً کمتر شناخته شده بوده و مسئولان و متولیان امر هم در گمنام ماندن این رشته مهم، بی توجهی میکنند. خراسان شمالی تشنه توجه به تمام بخشهای درمان است.