ناهید سبزیان در گفتگو با خبرنگار مهر، در بخش دوم تدبر در مضامین نورانی سوره مبارکه «فتح» با اشاره به فراز «وَیُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکَ» از آیه دوم این سوره، اظهار کرد: خدا فتحی را به پیامبر (ص) عطا فرمود که اولین خروجی این فتح، مغفرت و دومین آن بر طبق این آیه، تمام کردن نعمت بر حضرت است.
مدرس تدبر در قرآن کریم در چهارمحال و بختیاری با ذکر اینکه این نعمت عطف به مغفرت است، ادامه داد: مغفرت گناه، یک نعمت است و این نعمت زمانی بر انسان تمام میشود که به درجه مصونیت از اشتباه نیز برسد. زیرا گناه و اشتباه دو مقوله جداگانه هستند و چه بسا انسان باتقوایی که دچار گناه نمیشود اما ممکن است دچار اشتباه بشود.
سبزیان بیان کرد: نعمت مغفرت زمانی بر مؤمن تمام میشود که دچار اشتباه هم نشود و این همان مبحث عصمت و مصونیت انبیای الهی است؛ خداوند متعال برای رسولش گشایشی انجام داده که خروجی اول این گشایش، عصمت از گناه و خروجی دوم، مصونیت از اشتباه است.
هدایت رسول خدا به صراط مستقیم
وی با تصریح اینکه هدایت رسول خدا به صراط مستقیم سومین رهآورد این فتح و گشایش است، افزود: صراط مستقیم مناسبترین و بهترین راه برای رسیدن از هر جهت است و لذا هیچ کسی نمیتواند ادعا کند که راه پیامبر خدا خوب بود اما راه بهتری نیز وجود دارد.
سبزیان چهارمین خروجی فتح الهی را نصرت پیامبر (ص) برشمرد و گفت: مراد از «نَصْرًا عَزِیزًا» این است که خدا میفرماید در پیمودن راه مستقیم رسولش را یاری میکند با این تأکید که حضرت تمام شرایط دریافت نصر کامل الهی را دارد و هیچ جایی از ظرف وجودش نشتی یا کجی و شکستگی ندارد.
این کارشناس مسائل دینی با تأکید بر اینکه بر طبق این سوره خداوند معصومیت، مصونیت، مهدویت و منصوریت را به رسولش اعطا فرموده است، افزود: خدا چهار میخ محکم کوبیده تا در اعتماد به پیامبر (ص) هیچ جای تردیدی باقی نگذارد و آنچه حضرت به ما ابلاغ کرده از چنین استحکامی برخوردار است.
افزایش آرامش قلوب در سایهسار ایمان
سبزیان ادامه داد: پیامبر (ص) نه فقط رهبر زمان خودشان بلکه رهبر امروز ماست و همان نسبتی که با مردم زمان خودشان داشتند با ما نیز دارند. ایشان شخصیتی الهی بوده و بهترین کتاب و دین و سنت را برای ما به یادگار گذاشتهاند.
وی با تأکید بر اینکه جانشین پیامبر (ص) نیز باید چنین ویژگیهای مستحکمی داشته باشد، افزود: یعنی جانشین رسول الله باید هم معصوم و مصون و هم مهدوی و منصور باشد، این آیات در تأیید تشیع است.
سبزیان در تبیین آیه چهارم از سوره مبارکه فتح، بیان کرد: بر طبق این آیه، خدا آرامش را در دلهای مؤمنان افزایش داد تا ایمانشان به خدا و رسولش زیاد شود یعنی وقتی افراد تابع پیامبر (ص) شدند، خدا در قلب آنها آرامشی ایجاد کرد تا ایمانشان بیشتر شود.
وی با تأکید بر اینکه فتح پیامبر (ص) با چهار جلوه یاد شده باعث تبعیت و ایمان مسلمانان شد، افزود: این ویژگیها و جلوههای فتح در برخی صحنهها همچون صلح حدیبیه و فتح مکه به منصه ظهور رسید، ایمان مؤمنان را تقویت کرد و بر آرامش آنها افزود.
سبزیان در خصوص تعبیر «وَلِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ» در آیه چهارم، اظهار کرد: خداوند جامعالاطراف بوده و از رفتار نسنجیده مبراست و لذا این فتح و گشایش را مقدمه آرامش مؤمنان قرار داد تا در جرگه سپاهیان خدا قرار گیرند.
افزایش آرامش مؤمنان به موازات تشدید عذاب کافران
وی ادامه داد: نتیجه قرارگیری مؤمنان در لشگر خدا را در آیه بعدی میخوانیم که فرمود: تا مردان و زنان مؤمن را در بهشتهایی درآورد که از زیرِ [درختانِ] آن نهرها جاری است در حالی که در آن جاودانه اند، و گناهانشان را از آنان محو کند، و این [سرانجام نیک] نزد خدا کامیابی بزرگ است.
سبزیان با یادآوری اینکه مردان و زنان منافق نیز مورد مجازات الهی قرار میگیرند، گفت: هر چقدر آرامش مؤمنان بیشتر میشود، ضریب عذاب کافران و منافقان افزایش مییابد و این گسترش و ثبات ایمان هر چه افزوده شود، مشرکان رنج بیشتری خواهند برد؛ بر طبق آیه هفتم، لشگریان خدا همیشه پیروز و شکست ناپذیرند زیرا به خدا و رسولش اعتماد کامل دارند و خداوند عزتمند و شکست ناپذیر و حکیم است.