امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
Sunday, 20 April , 2025
امروز : یکشنبه, ۳۱ فروردین , ۱۴۰۴
شناسه خبر : 23598
  پرینتخانه » اخبار سلامت استان‌ها تاریخ انتشار : 20 آوریل 2025 - 8:27 | 4 بازدید | ارسال توسط :

تداوم خاموشی‌ها در بخش کشاورزی خراسان شمالی؛ بازدهی کاهش یافت

بجنورد- ادوات چاه‌های کشاورزی در خراسان شمالی به دلیل قطع برق دچار آسیب شده و این موضوع سبب کاهش بازدهی محصولات و خسارت به کشاورزان شده است.

تداوم خاموشی‌ها در بخش کشاورزی خراسان شمالی؛ بازدهی کاهش یافت

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – پروانه شیری: ناترازی برق و تداوم خاموشی چاه‌های کشاورزی آن هم در زمان فصل داشت، مسئله‌ای است که از سال‌های گذشته گریبان کشاورزان را گرفته و همواره از کاهش راندمان تولید و متحمل شدن خسارت‌های ناشی از خاموشی‌ها گلایه دارند و از سوی دیگر توان احداث نیروگاه‌های خورشیدی را هم ندارند.

گاهی برخی از کشاورزان با آسیب دیدن ادوات چاه‌های کشاورزی با خسارت‌های پیش بینی نشده‌ای مواجه می‌شوند که به گفته خودشان وضعیت کشاورزی هر سال بدتر از سال قبل می‌شود.

یکی از کشاورزان در این باره می‌گوید: چند سالی است که خاموشی‌های کم و بیش را داریم و سال گذشته از ۲۰ خرداد ماه با عنوان روزی ۵ ساعت شروع شد اما ساعات خاموشی بیشتر از ۵ ساعت بود.

سیدمحمد صمدیان می‌افزاید: سال گذشته با قطع و وصلی برق، پمپ چاه کشاورزی من سوخت و حدود ۱۸۰ میلیون تومان هزینه کردم.

تداوم خاموشی‌ها در بخش کشاورزی خراسان شمالی؛ بازدهی کاهش یافت

به گفته وی، خاموش شدن چاه‌های کشاورزی، موجب تنش گیاه و خشکی مزارع می‌شود به طوری که سال گذشته با کاهش تولید و عملکرد مزارع مواجه بودیم.

وی با گلایه از طولانی بودن زمان خاموشی‌ها خاطرنشان می‌کند: برق چاه‌های کشاورزی بدون اطلاع و مدیریت نشده قطع می‌شود در حالی که بخش کشاورزی نباید در اولویت خاموشی‌ها قرار گیرد.

به گفته وی تنها راهکار جلوگیری از خاموشی‌ها ایجاد انرژی خورشیدی است اما طی سال‌های اخیر کشاورزان به دلیل افت راندمان تولید و اقتصاد ضعیف بخش کشاورزی توان سرمایه گذاری در این بخش را هم ندارد.

محمدحسن محمودیان یکی دیگر از کشاورزان هم قطع و وصل شدن برق چاه‌های کشاورزی را عامل خسارات و دردسرهای زیاد بخش کشاورزی ذکر می‌کند و می‌افزاید: پس از قطعی برق و روشن شدن دوباره پمپ، آب با دبی بالا برداشت می‌شود که علاوه بر اضافه برداشت، باعث ترکیدگی لوله‌ها و جدا شدن اتصالات می‌شود.

تداوم خاموشی‌ها در بخش کشاورزی خراسان شمالی؛ بازدهی کاهش یافت

وی حتی به سرقت تابلوهای برق در زمان خاموشی‌ها نیز اشاره می‌کند و می‌افزاید: متأسفانه سارقان با اطلاع از زمان خاموشی‌ها، کابل‌ها، لوله‌های انتقال آب و تابلوهای برق را به سرقت می‌برند که این مسئله هم خسارت‌های بیشتری روی دست کشاورزان گذاشته است.

افت راندمان کشاورزی

یکی از کشاورزان پیشرو نیز با اشاره به اینکه قطعی برق از پارسال بیشتر شده است می‌گوید: قطعی‌های مکرر به تمام سیستم‌های تأسیساتی کشاورزی آسیب می‌زند ضمن اینکه باعث افت راندمان محصولات کشاورزی نیز شده است.

علی باذوق می‌افزاید: سالانه ۳ یا ۴ ماه چاه‌های کشاورزی خاموش است و تنها در زمان داشت از برق استفاده می‌کنیم و بعضی از سال‌ها اگر بارندگی‌ها زیاد باشد نصف سال تجهیزات چاه آب خاموش است با این وجود متأسفانه باز هم با خاموشی‌ها در زمان فعالیت بخش کشاورزی مواجه می‌شویم.

وی خاطرنشان می‌کند: طبق قوانین حمایت از کسب و کار، در صورتی که با قطعی برق به تجهیزات کشاورزی آسیب برسد، دولت باید خسارت پرداخت کند اما تاکنون خسارتی به آسیب دیدگان پرداخت نشده است.

وی با بیان اینکه حدود ۹۰ درصد مردم استان فعال در بخش کشاورزی هستند، تصریح می‌کند: این بخش نباید در اولویت قطعی برق قرار گیرد چون هر آسیبی به تجهیزات این بخش علاوه بر متحمل شدن هزینه، راندمان تولید و تناژ را نیز کاهش می‌دهد.

تداوم خاموشی‌ها در بخش کشاورزی خراسان شمالی؛ بازدهی کاهش یافت

وی خاطرنشان می‌کند: حالا به هر دلیلی ناترازی و قطعی برق اتفاق می‌افتد، حداقل خاموشی‌ها را طوری مدیریت کنند که در هفته فقط یک بار به مقدار ساعات تعیین شده برق قطع شود در این صورت پمپ‌های کشاورزی دچار قطع و وصلی‌های مکرر طی هفته نمی‌شوند.

تیغ بران خاموشی‌ها بر اقتصاد کشاورزی

رئیس هیئت مدیره چاهداران شیروان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مشکلات قطعی برق چاه‌های کشاورزی می‌گوید: با هر بار قطع و وصل شدن برق، آب در چاه جمع می‌شود که با شروع به کار پمپ، برق اضافه ای می‌گیرد و بر همین اساس کنتورها اضافه برداشت آب را ثبت می‌کنند و جریمه اضافه برداشت آب هم برای کشاورز محاسبه می‌شود.

آذرخش رحمانیان می‌افزاید: در شیروان بیش از ۲۰۰ حلقه چاه کشاورزی داریم که عمده آنها سیستم به روز ندارند و با قطع و وصلی برق با مشکلات زیادی مواجه می‌شوند.

وی می‌افزاید: خاموشی در تمام بخش‌ها اتفاق می‌افتد اما بخش کشاورزی بیشترین خسارت‌ها را متحمل می‌شود بنابراین خواستار هستیم حداقل برق چاه‌های کشاورزی تا پایان خرداد ماه قطع نشود تا کشاورزان خسارات بیشتری را متحمل نشوند.

به گفته وی طبق قانون پرداخت خسارت‌هایی که از محل خاموشی‌ها وارد می‌شود به عهده دولت است اما تاکنون هیچ خسارتی دریافت نکرده‌ایم.

انرژی خورشیدی شاه کلید خاموشی‌ها

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی هم در این باره در گفت‌وگو با خبرنگار مهر می‌گوید: برای رفع مشکل بخش کشاورزی حدود یک هفته است که برق بخش کشاورزی قطع نمی‌شود و امیدواریم دیگر قطعی برق در این بخش را نداشته باشیم.

محمدرضا رمضانی می‌افزاید: از آن جایی که چاه‌های کشاورزی در خراسان شمالی، به شکل مجتمع نیستند و داخل فیدرهای خانگی در مجموعه شهر و روستا قرار دارند، ناگزیر به قطعی برق می‌شویم.

تداوم خاموشی‌ها در بخش کشاورزی خراسان شمالی؛ بازدهی کاهش یافت

وی خاطرنشان می‌کند: گاهی برای مدیریت بحران ناگزیر به قطع برق می‌شویم که برق روستایی نیز قطع می‌شود.

رمضانی داشتن نیروگاه خورشیدی را راهکاری برای جلوگیری از قطعی برق بخش کشاورزی ذکر و خاطرنشان می‌کند: اگر بتوانیم به ازای چاه‌های کشاورزی نیروگاه ایجاد کنیم، در ساعات اعلام خاموشی در کشور، برق بخش کشاورزی قطع نخواهد شد.

وی اضافه می‌کند: اگر کشاورزان برای بحث نیروگاه خورشیدی پا پیش بگذارند قول می‌دهم سال آینده برق هیچ چاه کشاورزی‌ای قطع نشود.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق خراسان شمالی همچنین اضافه می‌کند: پیگیر هستیم خسارت‌های بخش کشاورزی که از محل قطعی برق آسیب دیده‌اند را از طریق قانونی جبران کنیم اما تاکنون منبعی برای پرداخت در دست نداریم.

ناترازی انرژی
پیش از این معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان شمالی در جلسه بررسی ناترازی انرژی و چالش‌های تأمین آب و سوخت بخش کشاورزی خراسان شمالی گفته بود: محور اصلی اقتصاد خراسان شمالی بر پایه کشاورزی است، بنابراین ضروری است ناترازی انرژی در این حوزه به حداقل برسد.

محمودرضا معموری همچنین اظهار کرده بود: شرایط را باید به نحوی مدیریت کنیم که نارضایتی کشاورزان از قطع مکرر برق کاهش یابد و روند تولید محصولات کشاورزی دچار آسیب نشود.

تداوم خاموشی‌ها در بخش کشاورزی خراسان شمالی؛ بازدهی کاهش یافت

وی با بیان اینکه نگاه دولت و مدیریت استان بر پایه ایجاد تحول است اضافه کرده بود: دستگاه‌های اجرایی باید با برنامه‌ریزی دقیق و ارائه طرح‌های عملیاتی، از بخش کشاورزی حمایت کنند.

وی با اشاره به اهمیت اقتصاد معیشتی خانوارهای شاغل در بخش کشاورزی تأکید کرده بود: باید نسبت به حقوق کشاورزان و تولیدکنندگان احساس مسئولیت بیشتری داشته باشیم و از وارد آمدن خسارت به این قشر جلوگیری کنیم.

برای اینکه تحول چشم گیری در بخش کشاورزی خراسان شمالی ایجاد شود، لازم است دولت علاوه بر جلوگیری از خاموشی بخش کشاورزی، ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی را در اولویت کار خود قرار دهد.

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.