امام علی (ع) می فرماید
۞ هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است. ۞
Thursday, 3 July , 2025
امروز : پنج شنبه, ۱۲ تیر , ۱۴۰۴
شناسه خبر : 38259
  پرینتخانه » اخبار نظام سلامت تاریخ انتشار : 25 ژوئن 2025 - 15:45 | 7 بازدید | ارسال توسط :

تولید سوخت از لجن‌های تصفیه‌خانه فاضلاب شهر یزد

جمعی از محققان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در قالب طرحی، کارایی کاتالیزورهای ناهمگن اسیدی جهت تولید بیودیزل از لجن تصفیه خانه فاضلاب این شهر را مورد مطالعه قرار دادند.

تولید سوخت از لجن‌های تصفیه‌خانه فاضلاب شهر یزد

به گزارش, وب دا یزد- ،دکتر بهنام حاتمی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد در گفت‌وگو با ایسنا، در رابطه با این مطالعه تحقیقاتی که با همکاری دکتر محسن انصاری، پروین زمانی، دکتر محمد حسن احرام پوش، دکتر حمزه علی جمالی و دکتر رضا قنبری انجام گرفت، اظهار کرد: آمارها نشان می‌دهد که مصرف انرژی در دنیا طی ۱۰۰ سال گذشته ۲۲.۶ برابر شده است و در کشور ما نیز تنها طی ۲۰ سال اخیر افزایش پنج برابری مصرف انرژی را شاهدیم به طوری که در زمره کشورهای با مصرف بالای انرژی در جهان قرار داریم.
وی با اشاره به تامین عمده انرژی در دنیا از طریق سوخت‌های فسیلی و آلودگی‌های زیست محیطی ناشی از این اقدام، ادامه داد: در همین راستا بسیاری از کشورهای دنیا طی دهه‌های اخیر به سمت تامین انرژی‌های تجدیدپذیر و پاک روی آورده‌اند که یکی از این شیوه‌ها تامین زیست‌دیزل یا بیودیزل است.
به گفته وی، بیودیزیل یک نوع سوخت غیر سمی، ایمن، تجدیدپذیر و تجزیه‌پذیر است که از منابع طبیعی نظیر روغن‌های گیاهی، روغن پسماند غذایی، چربی حیوانات و جلبک‌ها به دست می‌آید و نتایج مثبت بکار بردن آن بر کاهش آلودگی هوا از سوی سازمان‌های معتبر جهانی تأیید شده است.
حاتمی یکی از مواد خام تولید این نوع سوخت‌ها را کاتالیزورها ذکر کرد و گفت: در این مطالعه به مروری نظامند در مورد کارایی کاتالیزورهای ناهمگن اسیدی جهت تولید بیودیزل از لجن تصفیه خانه فاضلاب شهر پرداخته شد که نتایج آن نشان داد کاتالیزورهای اسیدی ناهمگن، جایگزینی مناسب برای کاتالیزورهای متداول در واکنش‌های تولید بیودیزل از لجن فاضلاب هستند.
وی در مورد مزایا و اهمیت این روش تامین سوخت نیز خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۵۰ درصد از هزینه‌ها مدیریت تصفیه خانه فاضلاب مربوط به مدیریت و دفع لجن است و حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد از هزینه‌های تولید بیودیزل نیز مربوط به ماده خام اولیه و کاتالیزور آن می‌باشد.
این عضو هیات علمی دانشگاه در ادامه متذکر شد: از طرفی براساس قانون پنج ساله برنامه ششم توسعه(۱۳۹۶ – ۱۴۰۰)، دولت می بایست سهم نیروگاه‌های تجدیدپذیر و پاک را تا پایان اجرای آن به حداقل پنج درصد می‌رساند که البته به گفته سخنگوی ساتبا این سهم هم اکنون به یک درصد رسیده لذا نسبت به برنامه عقب هستیم و برنامه هفتم توسعه و با توجه به ناترازی‌ها ناگزیر باید این هم را افزایش دهیم.
وی گفت: خوشبختانه براساس نتایج این بررسی کاتالیزورهای اسید جامد ناهمگن می‌توانند به بهبود کیفیت و افزایش بهره‌وری در تولید بیودیزل کمک کنند و استفاده از این کاتالیزورها در فرآیند تبدیل لجن‌های حاصل از فاضلاب به بیودیزل، به‌طور قابل توجهی می‌تواند هزینه‌ها را کاهش دهد و تأثیرات زیست‌محیطی را به حداقل برساند.
به اذعان این عضو هیات علمی دانشگاه، کارایی این کاتالیزورها در استخراج انرژی از منابع غیرقابل استفاده، به ما این امکان را می‌دهد که به سمت سوخت‌های پایدارتر حرکت کنیم و در کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی موثر باشیم.
دکتر حاتمی در پایان نیز از رایزنی با دستگاه‌های مربوطه در این رابطه خبر داد و گفت: هزینه تولید هر یک لیتر سوخت‌ سبز بیودیزل به مراتب ارزانتر از تولید یک لیترگازوئیل است.

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : 0

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.