درد قفسه سینهای که قلب نیست؛ راز اسپاسم مری
-
مجموعه: بیماری ها و راه درمان

اسپاسم مری انقباض غیرعادی عضلات مری است
اسپاسم مری؛ اختلالی نادر با دردی بزرگ
اسپاسم مری زمانی رخ میدهد که عضلات مری به طور غیرعادی منقبض شوند. (این عضلات در مری قرار دارند، لولهای که غذا را به معده منتقل میکند.)
این اسپاسمهای عضلانی اغلب با خوردن غذا تحریک میشوند و بر هضم غذا تأثیر میگذارند و باعث درد قفسه سینه و علائم دیگر میشوند. این مشکل میتواند یک مسئله حاد (موقت) یا یک اختلال مزمن و مداوم باشد.
اسپاسم مری که به نامهای مری شکننده یا اسپاسم مری منتشر (DES) نیز شناخته میشود، یک اختلال نادر است که حدود ۱ نفر از هر ۱۰۰,۰۰۰ نفر را تحت تأثیر قرار میدهد. این یک مشکل تهدیدکننده زندگی نیست، اما میتواند ناراحتی شدید ایجاد کند و کیفیت زندگی شما را تحت تأثیر قرار دهد. تعیین علت اسپاسم مری برای مدیریت آن حیاتی است. این کار با درک احساس اسپاسم مری، چیزهایی که میتوانند آن را تحریک کنند و زمان نیاز به کمک پزشکی آغاز میشود.

درد قفسه سینه از علائم اصلی اسپاسم مری است
علائم اسپاسم مری
علائم اسپاسم مری میتواند شبیه به حمله قلبی باشد و باعث انقباضات دردناک عضلانی در قفسه سینه و بالای شکم شود. درد در پشت استخوان سینه (رترواسترنال) است و به صورت خردکننده، فشاری یا تیز احساس میشود. این درد از قفسه سینه شروع میشود و میتواند به پشت گسترش یابد.
دیسفاژی (مشکل در بلع) یکی دیگر از نشانههای اسپاسم مری است. ممکن است احساس کنید چیزی گلو یا قفسه سینه شما را مسدود کرده است، در حالی که چیزی وجود ندارد، احساسی که به آن گلوبوس هیستریکوس میگویند.
در آنچه گاهی اوقات اسپاسم مری منتشر یا دیستال نامیده میشود، ممکن است بازگشت اسید معده یا غذاهای هضمنشده نیز وجود داشته باشد. این حالت که به نام رگورژیتاسیون شناخته میشود، میتواند منجر به استفراغ و سوزش سر دل شود، که یک احساس سوزش در قفسه سینه است. در موارد مزمن و شدید، علایم شامل گرفتگی صدا و سرفه نیز باشد.
اسپاسمهای مری میتوانند اپیزودیک باشند، اگرچه برخی افراد حملات مزمن و مداوم دارند. علائم میآیند و میروند، با حملاتی که از چند دقیقه تا یک ساعت یا بیشتر طول میکشند. علائم اغلب مدت کوتاهی پس از خوردن یا نوشیدن اقلام گرم یا سرد ایجاد میشوند، اما میتوانند در هر زمانی رخ دهند. از آنجا که خوردن دشوار میشود، موارد مزمن میتوانند باعث کاهش وزن ناخواسته شوند.
علل اسپاسم مری
محققان هنوز به طور کامل علل اسپاسم مری را درک نکردهاند. نظریههای کنونی این بیماری را به فعالیت نامنظم عصبی در عضلات مری، قرار گرفتن در معرض اسیدهای معده به دلیل بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) و مشکلات حرکتی مری مرتبط میدانند.
فعالیت عصبی تغییر یافته
در حین بلع طبیعی، عضلات مری به طور هماهنگ منقبض میشوند و غذا یا نوشیدنی را به معده هدایت میکنند. این فرآیند برای مایعات ۲ تا ۴ ثانیه و برای جامدات حدود هشت ثانیه طول میکشد. این انقباضات به طور خودکار رخ میدهند و توسط اعصاب تنظیم میشوند که عضلات مری را به طور لازم فعال و شل میکنند.
اسپاسمهای مری زمانی رخ میدهند که این اعصاب به اشتباه عمل کنند و با هم هماهنگ نباشند. این امر باعث ناهماهنگی بین سیگنالهای تحریکی که به عضلات دستور انقباض میدهند و سیگنالهای بازدارنده که آنها را شل میکنند، میشود. ماده شیمیایی اکسید نیتریک در این فرآیند نقش دارد و تصور میشود که سطوح ناکافی آن باعث ایجاد این اسپاسمهای عضلانی میشود.
بیماری رفلاکس معده به مری (GERD)
بیماری رفلاکس معده به مری (GERD) به دلیل اختلال در اسفنکتر تحتانی مری (دریچه بین مری و معده) رخ میدهد. در نتیجه، اسیدهای معده به سمت بالا جریان مییابند و علائم مزمنی ایجاد میکنند، از جمله:
• سوزش سر دل
• درد قفسه سینه
• تهوع
• استفراغ
• مشکلات بلع (دیسفاژی)
• سرفه مزمن
• گرفتگی صدا
برخی محققان معتقدند که این مواجهه مداوم با اسیدهای معده بر اعصاب عضلات مری تأثیر میگذارد و الگوهای فعالیت آنها را تغییر میدهد و منجر به اسپاسم مری میشود. بسیاری از افرادی که اسپاسم مری دارند، به GERD نیز مبتلا هستند.
آکالازی اسپاستیک
یکی دیگر از علل احتمالی اسپاسم مری، آکالازی اسپاستیک است، یک اختلال نادر حرکتی (مشکل در حرکت غذا در بدن). در آکالازی اسپاستیک، عضلات مری شما هنگام بلع منقبض نمیشوند. اسفنکتر تحتانی مری شل نمیشود و بلعیدن جامدات یا مایعات را غیرممکن میکند. این بیماری اغلب با GERD اشتباه گرفته میشود، علائم رایج آکالازی اسپاستیک شامل موارد زیر است:
• سوزش سر دل
• دیسفاژی
• رگورژیتاسیون، بازگشت اسیدهای معده به مری
• درد قفسه سینه
• سرفه شبانه
• خسخس هنگام غذا خوردن
• کاهش وزن
• تنفس پر سر و صدا یا دشوار
محققان معتقدند مهار اکسید نیتریک میتواند محرک هر دو اسپاسم مری و آکالازی اسپاستیک باشد. مواردی وجود دارد که اولی به فرمهای شدید دومی تبدیل شده است.
محرکها
در حالی که هنوز بحث در مورد علل دقیق اسپاسم مری وجود دارد، محققان محرکهای احتمالی را شناسایی کردهاند. این مشکل میتواند مستقل از خوردن یا نوشیدن رخ دهد، اما برای بسیاری، حملات پس از مصرف غذاهای بسیار گرم یا سرد شروع میشود.
سایر محرکهای گزارششده شامل غذاهای پرچرب، غذاهای تند و نوشیدنیهای کافئیندار است.

دیسفاژی یا مشکل بلع از نشانههای رایج آن است
عوامل خطر اسپاسم مری
همه افراد میتوانند به اسپاسم مری مبتلا شوند، اما این مشکل در میان برخی جمعیتها شایعتر است. این بیماری افراد مسنتر را تحت تأثیر قرار میدهد، با میانگین شروع در ۶۰ سالگی. این بیماری همچنین در میان افرادی که به عنوان زن متولد شدهاند، شایعتر است.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر چندین حمله از علائم اسپاسم مری داشتهاید یا بیش از دو هفته است که آنها را تجربه میکنید، باید با یک پزشک تماس بگیرید. از آنجا که دردهای تیز قفسه سینه ممکن است به معنای حمله قلبی باشد، اگر بیش از پنج دقیقه طول بکشد، کمک فوری پزشکی دریافت کنید.
پزشکان باید حمله قلبی یا علل مرتبط با قلب را رد کنند. برای این کار، ممکن است قلب شما را با استفاده از الکتروکاردیوگرام (EKG)، آنژیوگرام یا سایر آزمایشهای تصویربرداری و بالینی نظارت کنند. پزشک مراقبتهای اولیه شما ممکن است شما را به یک متخصص گوارش برای تشخیص و درمان ارجاع دهد. آزمایشهایی که این بیماری را تشخیص میدهند شامل موارد زیر است:
• اندوسکوپی: پزشکان یک لوله انعطافپذیر با دوربین را از مری عبور میدهند تا موانع فیزیکی یا مشکلات دیگر را بررسی کنند.
• بلع باریم: پس از بلع باریم، یک ترکیب رادیواکتیو، پزشکان اشعه ایکس میگیرند. قسمتهای باریک شده مری در تصویربرداری قابل مشاهدهتر میشوند.
• مانومتری مری: پزشکان یک کاتتر با حسگرها را در مری قرار میدهند تا حرکات عضلانی را هنگام بلع ردیابی کنند.

حملات اسپاسم مری از چند دقیقه تا یک ساعت طول میکشند
درمانهای اسپاسم مری
هدف از درمان اسپاسم مری، متوقف کردن فعالیت نامنظم عضلات مری است. هنگامی که عضلات شل میشوند، علائم کاهش مییابند. دوره خاص درمان به شدت و مورد فردی بستگی دارد، با گزینههایی از درمانهای خانگی تا جراحیها.
درمانهای خانگی اسپاسم مری
تحقیقات نشان میدهد که روغن نعناع ممکن است به تسکین علائم خفیف کمک کند. در یک مطالعه از افراد با درد قفسه سینه و مشکل بلع، ۶۳٪ گزارش کردند که با این مکمل حداقل برخی از بهبود علائم را تجربه کردهاند. روش رایج دیگر شامل افزودن چند قطره روغن نعناع به آب و نوشیدن آن است.
داروها
داروهای اسپاسم مری یا برای تسکین علائم در موارد متناوب عمل میکنند یا از حملات در موارد مزمن جلوگیری میکنند. اینها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
• مهارکنندههای پمپ پروتون (PPIs): داروهایی مانند پریلوسک (امپرازول) و پریواسید (لانزوپرازول) رفلاکس، سوزش سر دل و سایر علائم را کاهش میدهند.
• نیتراتها: نیتروگلیسیرین زیرزبانی برای تسکین حملات استفاده میشود. ایزوردیل (ایزوسوربید دینیترات) قبل از غذا برای جلوگیری از حملات مصرف میشود.
• مهارکنندههای کانال کلسیم: نوعی داروی فشار خون، مهارکنندههای کانال کلسیم مانند کاردیزم (دیلتیازم) عضلات مری را شل میکنند، حملات را متوقف میکنند و درد را تسکین میدهند.
• ضد افسردگیهای سهحلقهای: ضد افسردگیهای سهحلقهای مانند توفرانیل (ایمیپرامین) بر اعصاب عضلات مری اثر میگذارند تا درد را متوقف کنند و علائم را کاهش دهند.
• تزریق بوتاکس: تزریق بوتولینوم توکسین A (بوتاکس) اعصاب مری را “خواب” میکند و به طور موقت اسپاسمها را متوقف میکند. برای موارد شدیدتر یا مزمن در نظر گرفته میشود، اثرات هر درمان حدود یک سال طول میکشد.
جراحی
در موارد بسیار شدید و دشوار درمان اسپاسم مری، یک متخصص گوارش ممکن است جراحی میوتومی را در نظر بگیرد. میوتومی اندوسکوپیک از طریق دهان (POEM) یک روش رایج است. جراحان از تکنیکهای کمتهاجمی برای برش عضله تحتانی مری استفاده میکنند، اسپاسمها را متوقف میکنند و به غذا اجازه میدهند با نیروی جاذبه به معده برسد.
راههای پیشگیری از اسپاسم مری
از آنجا که علل مشخص نیست، در برخی موارد راهی برای پیشگیری از اسپاسم مری وجود ندارد. اگر علائم شما پس از خوردن رخ میدهد، تعیین کنید چه چیزی ممکن است حملات را تحریک کند و برای جلوگیری از آنها تلاش کنید. اینها میتوانند شامل موارد زیر باشند:
• غذاهای سرد، مانند بستنی یا یخمک
• مایعات داغ، مانند چای داغ یا آبگوشت
• غذاهای تند
• غذاهای چرب، مانند گوشت قرمز یا بیکن
• نوشیدنیهای کافئیندار، مانند قهوه، چای سیاه یا سبز، و برخی نوشابهها
اگر مستعد حملات هستید، ممکن است نگه داشتن یک دفترچه نیز کمک کند. علائم خود، غذاهایی که حملات را تحریک میکنند و هر دارویی که مصرف میکنید را ثبت کنید. نه تنها درک بهتری از وضعیت خود خواهید داشت، بلکه اطلاعات مفیدی برای پزشک خود خواهید داشت.

اسپاسم مری گاهی با حمله قلبی اشتباه گرفته میشود
سوالات متداول درباره اسپاسم مری
۱٫ آیا اسپاسم مری خطرناک است؟
خیر، اسپاسم مری معمولاً تهدیدکننده زندگی نیست، اما میتواند ناراحتی شدید ایجاد کند و کیفیت زندگی را کاهش دهد.
۲٫ علائم اصلی اسپاسم مری چیست؟
درد قفسه سینه، مشکل در بلع (دیسفاژی)، سوزش سر دل و گاهی بازگشت غذا یا اسید معده از علائم اصلی هستند.
۳٫ چه چیزی اسپاسم مری را تحریک میکند؟
غذاهای خیلی گرم یا سرد، غذاهای تند، چرب و نوشیدنیهای کافئیندار میتوانند محرک باشند.
۴٫ چگونه اسپاسم مری تشخیص داده میشود؟
با استفاده از روشهایی مثل اندوسکوپی، بلع باریم و مانومتری مری توسط متخصص گوارش تشخیص داده میشود.
۵٫ آیا اسپاسم مری در زنان شایعتر است؟
بله، این مشکل در افرادی که به عنوان زن متولد شدهاند و در سنین بالاتر (حدود ۶۰ سالگی) شایعتر است.
۶٫ آیا استرس میتواند باعث اسپاسم مری شود؟
مستقیماً خیر، اما استرس ممکن است علائم را تشدید کند یا با مشکلات گوارشی مرتبط باشد.
۷٫ آیا کودکان هم به اسپاسم مری مبتلا میشوند؟
بسیار نادر است و بیشتر در بزرگسالان، بهویژه افراد مسن، دیده میشود.
مروری سریع
اسپاسم مری زمانی رخ میدهد که عضلات مری به طور غیرقابلکنترل منقبض شوند، و باعث درد شدید قفسه سینه، بلع دشوار یا دردناک، سوزش سر دل و سایر علائم شود. این اسپاسمها نادر هستند و ممکن است فقط به طور متناوب رخ دهند. اگرچه این وضعیت میتواند شبیه حمله قلبی باشد، خطرناک یا کشنده نیست. محققان از علل مطمئن نیستند اما آن را به فعالیت غیرعادی عصبی در میان عضلات مری مرتبط میدانند. داروها میتوانند به درمان و پیشگیری از این بیماری کمک کنند، با جراحی که برای موارد بسیار شدید در نظر گرفته میشود.
گردآوری: بخش سلامت بیتوته