رئیس انجمن علوم آزمایشگاهی و تشخیص طبی ایران با تاکید بر اینکه تامین ارز مناسب برای تجهیزات، اصلاح تعرفهها و تدوین سیاستهای پایدار برای حفظ خدمات آزمایشگاهی ضروری است، گفت: آزمایشگاهها خط مقدم نظام سلامت هستند و حمایت دولت از آنها برای رسیدن به سلامت پایدار ضروری است.
شهروز همتی در نشست خبری افزود: برای ارتقای کیفیت خدمات علوم آزمایشگاهی به بیماران ضرورت دارد منابع کافی برای تجهیزات خدمات آزمایشگاهی تخصیص داده شود زیرا برخی از تجهیزات و دستگاه ها فرسوده شده اند و سلامت بیماران به خطر می افتد.
وی تصریح کرد: به دلیل عدم تامین منابع مالی در برخی از مراکز آزمایشگاهی از کیت های تشخیصی نامرغوب استفاده می شود که جان بیماران را به خطر می اندازد.
همتی اظهار داشت: بی توجهی به واقعی شدن تعرفه های خدمات علوم آزمایشگاهی و مشکلات موجود این مراکز منجر به تاخیر در تشخیص بیماری ها و تجویز درمان های نامناسب و افزایش بار مالی هزینه های سلامت می شود.
وی با بیان اینکه سرمایه گذاری هوشمندانه در آزمایشگاهها ضروری است، با تاکید بر واقعی شدن تعرفههای علوم آزمایشگاهی و تاثیر آن در ارتقای کیفیت خدمات گفت: فقط پنج درصد بودجه نظام سلامت صرف آزمایشگاهها میشود در حالیکه ۷۰ درصد تشخیص و پیشگیری بیماریها توسط این مراکز انجام میشود.
همتی با تاکید بر داشتن امنیت شغلی و چشم انداز مناسب حرفه ای برای بخش علوم آزمایشگاهی با هدف جلوگیری از مهاجرت گفت: ضرورت دارد وزارت بهداشت به دغدغه ها و خواسته های جامعه آزمایشگاهی توجه کند و بسیاری از این کارشناسان امیدشان به تدوین رشته دکتری علوم آزمایشگاهی بوده تا یکی از علل انگیزه ماندن آنها در کشور فراهم شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر دستگاههای پیشرفتهای در آزمایشگاههای تشخیص پزشکی وجود دارد که به دلیل نبود کیتهای مورد نظر، از کار افتادهاند و عملاً آزمایشهای مربوطه انجام نمیشود.
همتی با اشاره به برگزاری بیست و دومین کنگره بین المللی علوم آزمایشگاهی در ۹ تا ۱۲ اردیبهشت ماه در تهران، گفت: علاوه بر ارایه آخرین دستاوردهای نوین در عرصه علوم آزمایشگاهی، ۲۱۰ شرکت دانش بنیان نیز در نمایشگاه جانبی این کنگره، حضور دارند.
خطاهای آزمایشگاهی بسیار ناچیز است
دبیر انجمن علوم آزمایشگاهی و تشخیص طبی ایران نیز در ادامه این نشست با بیان اینکه در شرایط کنونی که بیماریهای غیرواگیر رو به گسترش است، گفت: نیاز مردم به خدمات آزمایشگاهی با توجه به افزایش شیوع بیماریهای غیرواگیر و نوپدید افزایش می یابد و لازم است دولت بسترهای حمایتی را در این زمینه با تامین منابع پایدار برای این مراکز فراهم کند.
غلامرضا حمزه لو با بیان اینکه آزمایشگاهها میتوانند در تشخیص بیماریها، کمک بزرگی به نظام سلامت کشور کنند، افزود: در حال حاضر خطاهای آزمایشگاهی بسیار ناچیز است و با استفاده از علم و فناوری، در یک دهه آینده دچار تغییرات بنیادین خواهد شد.
حمزه لو با بیان اینکه قیمت کیت های تشخیصی ۵ برابر افزایش یافته است، اظهار داشت: یکی از موانع جدی در مسیر ارایه خدمات ضرورت واقعی کردن تعرفه های واقعی است تا آزمایشگاهها برای بقا ناچار نباشند برخی از آزمایشگاه های ضروری را حذف نکنند.
وی تاکید کرد: سالانه ۵۰۰ میلیون تست در کشور انجام و هر سال ۱۰ درصد به این آمار اضافه می شود، نظارت بر مراکز آزمایشگاهی به طور مستمر و حضوری توسط دانشگاههای علوم پزشکی انجام می شود.
حمزه لو گفت: حضور مسوول فنی در آزمایشگاهها ضروری است و وزارت بهداشت باید افراد با صلاحیت را در این زمینه پرورش و به صورت عادلانه در مناطق مختلف توزیع کند زیرا در بسیاری از مناطق محروم مسوول فنی وجود ندارد و نتایج آزمایشگاهها توسط کارشناس آزمایشگاه ارسال می شود.
وی تصریح کرد: حدود ۶ هزار آزمایشگاه در سطح کشور وجود دارد، مهمترین مشکل بحث نوسازی تجهیزات است که در این زمینه نیازمند توجه و حمایت وزارت بهداشت هستیم./ لینک منبع خبر